Brandweer rukt uit naar Mechanisatiebedrijf Dijkstra
Bij het Mechanisatie bedrijf Gerard Dijkstra deed zich 's avonds tegen half acht een gaskachelontploffing voor.
De brandweer van Sloten en Bakhuizen werden onmiddelijk ingezeind. Ze  kwamen met gezwinde spoed maar niet met gierende banden, omdat het hier om een oefening ging.

De brandweer van Balk had een scenario uit gezet dat er bij het mechanisatie bedrijf een gaskachelontploffing was en dat er nog een 5 tal personen in het gebouw aanwezig moesten zijn.
In de beide grote loodsen werden rookkanonnen geplaatst zodat als men op zoek ging naar de vermiste personen bijna geen hand voor ogen kon zien.
De brandweermannen rolden de waterslangen uit volgens de normale procedure. De OVD was ook aanwezig en deze moest een plattegrondkaart van het hele gebouw hebben, zodat deze kon bijhouden waar men was geweest.

Na een half uur werd het eerste persoon ( Wietske) gevonden en ook hier werd volgens de standaard procedure gehandeld. Na verder speuren in de geheel met rook gevulde loodsen kwam ook René uit de brand en later werd ook Kees gevonden. Ook werden er twee dummy's in de loodsen neergelegd waar men nog op zoek naar was.
De mannen van de de brandweer hielden tijdens het speuren radiocontact zodat de OVD precies wist waar men zich bevond.
Na een anderhalf uur durende operatie waren alle vijf personen gevonden.
Langer had het ook niet moeten duren volgens de brandweer commandant  Stabel want het instortingsgevaar van de gebouwen naderde het kritieke moment. Burgemeester Wiebe Pitlo was deze avond ook aanwezig om het hele verloop van deze oefening te bekijken.
Het zein brandmeester kwam later op de avond.

Riedo.nl. 9 sept. 2003   

 

   
De OVD overlegd met commandant Stabel
   
Wietske wordt door een brandweerman
weggeleid
Brandweer oefent in Sondel

Bij mechanisatiebedrijf Gerard Dijkstra loopt een bedrijfsloods vol met rook, maar de brandweer van Gaasterlân-Sleat komt niet aanrijden met blauwe lichten en sirene. Zo nu en dan hebben ze een oefening om te kijken of de brandweermannen goed op elkaar kunnen inspelen en op dergelijke situaties zijn voorbereid.

In een loods hadden enkele brandweermannen twee zwaailampen en lichtslang neergezet dat de brand moest voorstellen. Twee dummy’s werden verspreid neergelegd en een echt persoon ging hier ook ergens zitten. Een rookkanon werd aangezet die de hal helemaal vulde met rook.
Drie werknemers op het bedrijf van Gerard moesten overwerken en bij het lassen aan een trekker vloog deze in brand.
De brandweer gebeld en die kwam vrij vlot. Gerard speelde het scenario even mee en melde gehaast aan de brandweermannen dat er nog drie mannen in de loods waren toen er brand ontstond en dat er aan een trekker werd gelast.
Enkele brandweermannen gingen buitenom kijken waar de brandhaard was, of deze niet in de andere loodsen aanwezig was. De brandweerauto werd centraal op gesteld en een slang werd uitgerold waar een soort bluspoeder uitkwam die het vuur bij de brandende trekker moest bestrijden. Ook werd een warmtezoeker gebruikt die reageert op mensen die nog in het gebouw aanwezig waren.
Al vrij vlot werd het levende persoon als eerste gevonden in de loods vol rook waar de brandweermannen geen hand voor ogen kon zien.
En dan is een loods heel erg groot. De warmtezoeker heeft zijn werk goed gedaan. Na verloop van tijd werden ook de dummy’s naar buiten gehaald.
Na de oefening werd het hele scenario doorgenomen en waar het even niet goed verliep, bijgepraat.  

Riedo.nl. 6 januari 2009 


Het rookkanon doet zijn werk

Gerard Dijkstra wordt ondervraagd
 
   

Brandweer van Balk en Sloten op oefening bij Mechanisatie Dijkstra
Vanavond was er brandweeroefening op het bedrijf van
Gerard Dijkstra. De oefening bestond uit het volgende;
In het bedrijf was brand uitgebroken en een slachtoffer (gespeeld door Kevin Kramer) was aan het overwerken en de brandweer moest hem opsporen.

Tevens vonden zij een 2e slachtoffer (een pop) die door eigen toedoen overreden werd door een heftruck.
Beide slachtoffers zijn gered.
Nadien werd het hele bedrijf nagelopen. Mocht er ooit brand uitbreken weten zij hoe het pand er uitziet.
Een brandweermannen vonden het een zeer geslaagde oefening.

Riedo.nl, 13 dec. 2018