Hobbybeurs en snert in de Bining

Vandaag en morgen een hobbymarkt in het dorpshuis met op zaterdag een ouderwetse snertactie. Past prima, het is buiten snertweer. Een 24-tal hobbyisten hadden zich op gegeven voor deze dagen en het dorpshuis was geheel gevuld. De organisatie had het prima voor elkaar.
Freark had een aantal oude ‘rakken’ op de kop getik om deze te gebruiken als afscheidingen hier kon men van alles aan ophangen. Vrijdagmorgen werd er al een 75 liter snert in elkaar gebrouwen van grootmoeders recept voor de zaterdag. Vrijdagmiddag konden de hobbyisten hun goederen in hun stands opbouwen.


Als je door de hobbymarkt kijkt, kun je zien met welke hobby’s de mensen zich bezig houden en dat het veelal een hobby is dat soms uit de klauwen loopt.

Het mes snijdt dan aan twee kanten. Men houdt zich bezig met dingen die men leuk vindt en verdient er ook nog een paar centen aan, danwel men houdt de kosten op nul.

Op de foto rechts allemaal logo's van bedrijven geborduurd  op katoen.


Jaap heeft zijn hele leven op een Fucks kraan gewerkt en heeft nu met collega Johan miniatuur kranen gemaakt die ook nog echt werken. Geweldig mooi gemaakt, vele uren knutselwerk.
Meint had 1 van zijn oude motoren opgepoetst en tentoon gesteld. Zo nu en dan zie hem rijden in weer een andere oude auto.
Vorig jaar nog in een bruine ‘Sanford&Son’ auto, 5 dec j.l vervoerde Meint Sinterklaas in zijn blauwe Citroen auto die hij op de kop tikte in Frankrijk. Heert, voorzitter van DB melde al volgend jaar met Dorpsbelang maar eens een rondje bij Meint in de schuur moeten doen.
Ook te zien was eendenkorven vlechten, een oom van Coby deed dit. Ik had er ook wel 1 willen kopen, maar alles was al weg, misschien over een half jaar, de vlechter loopt ook al in de overuren.
Bruintje beren stonden tentoon gesteld, glas graveren, beterschapskaarten maken. Schilderwerken die niet onderdoen voor een Rembrandt.
Logo’s van bedrijven konden op een T-shirt of jas worden genaaid. Nog veel meer brei en knutselwerken.

Op de vrijdag avond van 19.00-21-30 uur waren er aardig wat mensen die een kijkje kwamen nemen.
Op de zaterdag was het van 10.00 – 15.30 uur. ’s Morgens werd de snert al opgewarmd en kon men na de koffie al een kom snert nuttigen met een stuk roggebrood.
En was er een bak van 1 liter snert af te halen voor 6 euro ten bate van het dorpshuis.
 ‘It rint as it slietjaget’, aldus Geke.
 


Ook vandaag liep het de hele dag lekker door met mensen die een kijkje namen op de hobbymarkt.
Voorzitter Freark van DB had het er ook maar druk mee om de zaken bij te houden, vandaag de hobbymarkt en morgen een Ierse middag met de Old Pipers en 23 febr. komt Pier 21 met It wie op in Simmerjoen. It giet prima, aldus de Freark, mar 23 febr. kinne d’r nog wol in pear by yn de zaal.
De organisatie is tevreden over de 2 dagen en de snert is helemaal op.

2 febr. 2019, Riedo.nl